Τι εμπειρία αναζητάτε;

EVENT

Αθέατο Μουσείο: «H ασυνήθιστη ιστορία ενός Μυκηναϊκού αγγείου από τη Σμύρνη»

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44, Αθήνα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

22 Μαΐου 2022

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Αθέατο Μουσείο είναι φέτος αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ξεκινά τις παρουσιάσεις του με την «ασυνήθιστη ιστορία ενός Μυκηναϊκού αγγείου από τη Σμύρνη»

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Μέσα από 21 θαυμάσια αντικείμενα, το Αθέατο Μουσείο σας προσκαλεί στην παρουσίαση σπάνιων και άγνωστων αρχαιοτήτων από την Μικρά Ασία, που αναδύονται από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το πρώτο έκθεμα του Αθέατου Μουσείου, που αφιερώνεται φέτος στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή είναι «H ασυνήθιστη ιστορία ενός Μυκηναϊκού αγγείου από τη Σμύρνη». Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό εικονιστικό κρατήρα που φιλοτεχνήθηκε περί το 1300 π.Χ. στην Αργολίδα, ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του Αιγαίου, χρησιμοποιήθηκε ως πολυτελές σκεύος συμποσίου και τελικά προσφέρθηκε ως ταφικό δώρο στον τελευταίο του κάτοχο. Στις αρχές του 20ου αιώνα η παράνομη ανασκαφική δραστηριότητα για τον εμπλουτισμό των αρχαιοπωλείων και των ιδιωτικών Συλλογών το έφερε στη Σμύρνη και από εκεί στην Αθήνα και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε ένα είδος επιστροφής στον τόπο της προέλευσής του.

Το πολύτιμο αγγείο με την αινιγματική παράσταση φυλάχθηκε ξεχασμένο και ασφαλές για 110 χρόνια. Αναδύθηκε από τις αποθήκες και εκτέθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη 22 Μαρτίου στην «Aίθουσα του Bωμού» (αιθ. 34), για να παραμείνει εκεί ως την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.

Στις 17 Μαΐου και ώρα 17:00, καθώς και στις 8 και 22 Μαΐου ημέρα Κυριακή και ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το πανάρχαιο ταξίδι του πολύτιμου κρατήρα, την αινιγματική του παράσταση, καθώς και για την παράνομη και την νόμιμη αρχαιολογική δράση αλλά και την αρχαιοφιλία στη Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 213 214 4856, +30 2132144858, +30 2132144838

 

 

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Βικτώρια

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 9 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ ΝΑΙ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη

Τι εμπειρία αναζητάτε;