Τι εμπειρία αναζητάτε;

EVENT

Χορωδία Δήμου Αθηναίων – Κύκλος Μικρασιατική Καταστροφή

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Ακαδημίας 59, Αθήνα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

19 Μαΐου 2022

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ματωμένα Χώματα

Εκατό χρόνια πέρασαν από τη μαύρη εκείνη ημέρα που ένας ολόκληρος λαός ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές εστίες του. Το καμάρι της Ιωνίας, η Σμύρνη, τυλίχθηκε στις φλόγες και εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιατών έχασαν βάναυσα τη ζωή τους. Ερχόμενοι στην Ελλάδα ένας νέος Γολγοθάς τους περίμενε μέχρι να ορθοποδήσουν.

Τα όπλα τους ήταν η πίστη, η εργατικότητα και η κοσμοπολίτικη κουλτούρα τους. Όταν έπεφτε η νύχτα άφηναν το τσαπί και το μυστρί και έπιαναν το βιολί και το σαντούρι. Οι γλυκιές μελωδίες που αντηχούσαν στις παραγκουπόλεις, τους γέμιζαν με δύναμη για την επόμενη ημέρα. Τα υπέροχα αυτά τραγούδια γρήγορα έγιναν κτήμα όλων των Ελλήνων διότι μιλούσαν κατευθείαν στην ψυχή τους, τους παρηγορούσαν για τα βάσανά τους και τους έδιναν ελπίδες για το μέλλον.

Με την άνθηση της δισκογραφίας πέρασαν και σε όλες τις εστίες του ξενιτεμένου Ελληνισμού. Μικρασιάτες συνθέτες έγραψαν αθάνατα τραγούδια που για έναν ολόκληρο αιώνα δεν έφυγαν από τα χείλη μικρών και μεγάλων. Αλλά όσα χρόνια κι αν περάσουν η καρδιά μας παραμένει εκεί… στις αλησμόνητες πατρίδες μας και ψιθυρίζουμε με νοσταλγία τα λόγια του ποιητή: Ω γη της Ιωνίας, σένα οι θεοί αγαπούν ακόμη…

Επετειακή Συναυλία της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή σε συνθέσεις των Γιάννη Κωνσταντινίδη, Μανώλη Καλομοίρη, Μιχάλη Σουγιούλ, Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.

 

Επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Κωνστάντζος

Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας

Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής

 

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια 3€ – 20€

 

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Πανεπιστήμιο

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 4 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ ΝΑΙ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη

Τι εμπειρία αναζητάτε;