ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Catheline van den Branden: Weaving, Restoring, Healing

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

28 - 31 Μαΐου 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη"

Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Αθήνα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση Weaving, Restoring, Healing της καλλιτέχνιδος Catheline van den Branden, από τις 28 Μαΐου έως τις 7 Ιουλίου.

Στην έκθεση, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, θα παρουσιαστούν έργα, τα οποία σχετίζονται με την πρακτική της υφαντικής, της φροντίδας και της αποκατάστασης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 18:00.

Την έκθεση, η οποία εντάσσεται στο Athens City Festival και στο πρόγραμμα Πολιτισμός είναι η Αθήνα/Culture is Athens, επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για τον Πολιτισμό.

Σε αυτή θα εκτεθούν περίπου 20 έργα της καλλιτέχνιδoς δουλεμένα με διαφορετικές τεχνικές (ζωγραφική, χαρακτική, τυπώματα) και σε διαφορετικές επιφάνειες (mylar, γιαπωνέζικο και βαμβακερό χαρτί). Τα έργα αναφέρονται σε οικοτεχνικές πρακτικές και τη σχέση που αυτές διατηρούν μέχρι σήμερα με την τέχνη, σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Ταυτόχρονα, παραπέμπουν σε ιστορίες και παραμύθια, ιδιαίτερα διαδεδομένα που σχετίζονται, με τα αρχαία ελληνικά έπη και μυθολογία και την λαϊκή παράδοση.

Η επιλογή της Οικίας-Μουσείου της Αγγελικής Χατζημιχάλη, μιας γυναίκας που αναγνώρισε την αξία και τις πολλαπλές εφαρμογές αλλά και συμβολικές ερμηνείες της υφαντικής και την ανήγαγε σε επάγγελμα το οποίο “σπουδάζεται”, μόνον τυχαία δεν είναι, καθώς μέσα από αυτή αναδεικνύεται η συνάφεια των έργων της καλλιτέχνιδος με τον λαϊκό πολιτισμό και παράδοση.

 

*Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Catheline van den Branden θα πραγματοποιήσει εξωτερική παρέμβαση στον πεζόδρομο, κατά μήκος της πρόσοψης του Μουσείου. Η αποκατάσταση ζημιών στο πλακόστρωτο του πεζόδρομου με ρητίνες επιχρωματισμένες με χρυσό χρώμα, παραπέμπει σε ιστό αράχνης. Βασίζεται στην πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνική, κυρίως, πολιτιστική παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι ρωγμές σε αντικείμενα που έχουν σπάσει ή ραγίσει αποκαθίστανται με χρυσό, δίνοντας έτσι στο αντικείμενο τη δυνατότητα μιας δεύτερης ζωής. Η ρωγμή ή συγκόλληση των μερών γινόμενη “πολύτιμη” αποκτά άλλη σημασία και γίνεται φόρος τιμής στο “τραύμα”, τη θεραπεία και τη συνέχεια.

 

**Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Σύνταγμα

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 7 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Ναι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη