ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Νίκος Δεσεκόπουλος: Αναδρομική έκθεση Χαρακτικής και Ζωγραφικής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

11 - 31 Μαΐου 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Αθήνα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η αναδρομική έκθεση του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του Athens City Festival και περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν από το 1974 μέχρι και σήμερα.

Το εικαστικό του έργο, καρπός προβληματισμών, προσωπικών στιγμών και βιωμάτων, περιλαμβάνει τις ενότητες: Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική, Ταξιδιωτικά, Ιστορία μιας καρέκλας, Το Ελληνικό καφενείο, Νεοκλασικά, Βάρκες, Δέντρα-φυτά, Ηλεκτρισμός, Ανθρώπινη μορφή, Μικροχαρακτικά – ex libris – εικονογράφηση βιβλίων. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει 5-10 έργα, τα οποία δημιουργούνται σε διάφορα χρονικά διαστήματα, σχέδια και χαρακτικά, σχεδιασμένα, χαραγμένα και τυπωμένα από τον ίδιο χαράκτη.

Ο Νίκος Δεσεκόπουλος, ένας γνήσιος “εργάτης” της τέχνης του, χάραξε τη δική του καλλιτεχνική πορεία κυρίως μέσα από τη μάχη του καλεμιού με το υλικό του. Στο χαρακτικό του έργο η ακρίβεια του σχεδίου και η αποφασιστική χειρονομία της χάραξης με το παιχνίδι του αυτοσχεδιασμού είναι τα ζητούμενα. Μετατρέπει με μαστοριά το άγραφο ξύλο, ενώ ρόλο κλειδί στα έργα του έχει ο ήλιος που συμβολίζει το φως ή το “μάτι” του παρατηρητή, ή και του Θεού, καθώς οι δημιουργίες του αποτελούν συνάμα μία προσωπική πρόταση, αλλά και μορφοποίηση της υπαρξιακής του αγωνίας.

Ο Δεσεκόπουλος υποστηρίζει τις παραδοσιακές τεχνικές της χαρακτικής και τυπώνει με το χέρι τις ξυλογραφίες του. Μέσα από τα έργα της αναδρομικής του έκθεσης παίρνουμε τη γνώση και την εμπειρία του παλιού “μάστορα”, του καλλιτέχνη με αρετές, με ποιότητα δουλειάς, που είχε και έχει κάτι να πει.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τον καλλιτέχνη την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 18:00, την Κυριακή 28 Μαΐου στις 12:00, την Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 18:00, και την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 12:00.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11 Μαΐου από τις 18:00 έως τις 22:00.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου–18 Ιουνίου 2023

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Μεταξουργείο

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 7 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Ναι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη