ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

01 - 31 Μαΐου 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων "Φοίβος Ανωγειανάκης" – Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Διογένους 1-3, Αθήνα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας ιδρύθηκε το 1991, για να στεγάσει τη μοναδική στο είδος της συλλογή ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων του μουσικολόγου και θεμελιωτή της έρευνας για τα λαϊκά μουσικά όργανα στην Ελλάδα, Φοίβου Ανωγειανάκη.

Σήμερα, οι συλλογές του περιλαμβάνουν περίπου 2.000 μουσικά όργανα (χορδόφωνα, αερόφωνα, μεμβρανόφωνα, ιδιόφωνα) και ηχητικά αντικείμενα από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Σε αυτές, διασώζονται μουσικά όργανα και τύποι οργάνων που διαφορετικά θα είχαν εξαφανιστεί ως αντικείμενα. Για το λόγο αυτό το Mουσείο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του στα Βαλκάνια και τον χώρο της Μεσογείου γενικότερα.

Στις συλλογές του περιλαμβάνονται επίσης, έργα σπουδαίων Ελλήνων οργανοποιών που τεκμηριώνουν την πορεία της ελληνικής οργανοποιΐας, αλλά και όργανα σπουδαίων παραδοσιακών δεξιοτεχνών που έχουν σφραγίσει με την παρουσία τους την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Παράλληλα με την πλούσια συλλογή μουσικών οργάνων, το Mουσείο διαθέτει πολύτιμα για την έρευνα μουσικολογικά αρχεία, ηχοθήκη με 1.000 περίπου καταγραφές ελληνικής και διεθνούς παραδοσιακής μουσικής, φωτογραφικό αρχείο και μια μοναδική στο είδος της μουσικολογική βιβλιοθήκη αποτελούμενη από 5.000 τίτλους με σπάνιες ή και μοναδικές έντυπες εκδόσεις για την παραδοσιακή και την βυζαντινή μουσική.

Το Mουσείο στεγάζεται σε ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα του 1840 που συμπληρώνεται από βοηθητικό κτήριο, με εσωτερική αυλή. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 08:30-15:30

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Μοναστηράκι

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 5 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Ναι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη