ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ενα γράμμα τρυφερό γι’ αυτούς που θα ρθουν

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

30 Μαΐου 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ιερός Ναός Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς

Αδριανού 19, Αθήνα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Εκκλησία του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, έχει τη χαρά να παρουσιάσει μια ξεχωριστή ποιητική εμπειρία, ξετυλίγοντας το ζωντανό νήμα της ποίησης του Τάσου Λειβαδίτη, που όσο ζούσε δεν είχε ποτέ φανταστεί πόσο αγαπητός θα γινόταν στις επερχόμενες γενιές.

Ο ηθοποιός Ηλίας Κουνέλας θα διαβάσει σε ροή μία ολόκληρη ώρα ποιήματα του ποιητή, διασχίζοντας όλο το έργο του, από τα πρώτα του σκιρτήματα, μέχρι τα κορυφαία του δημιουργήματα, τις βιολέτες για μια εποχή και το μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα.

Ο Γιώργος Μενεγάκης, θα τον συνοδέψει στην ηλεκτρική κιθάρα συνδιαλέγοντας αυτοσχεδιαστικά τα χρώματα και την θερμοκρασία των αξεπέραστων στίχων.

 

Ώρα έναρξης: 20:00

 

Λίγα λόγια για τον Ηλία Κουνέλα

Ο Ηλίας Κουνέλας γεννήθηκε στο χωριό Μπελογιάννης (Beloiannisz), της Ουγγαρίας το 1982. Μεγάλωσε στη Βουδαπέστη και τη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το ΚΘΒΕ το 2006. Την ίδια χρονιά λαμβάνει μέρος ως ηθοποιός, στο ιδιαίτερο εγχείρημα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Οι Δέκα Εντολές, όπου δέκα διαφορετικοί σκηνοθέτες ανεβάζουν στη σκηνή με δέκα ίδιους, κάθε φορά ηθοποιούς, τις βιβλικές εντολές. Το 2010 κι αφού πέρασε από κάποιες εμπορικές παραστάσεις, αποφασίζει ν’ απομακρυνθεί από την κλασική Ιταλική σκηνή και τον συμβατικό τρόπο παραστάσεων και οραματίζεται να φέρει εις πέρας μια θεατρική συνθήκη όπου ο ηθοποιός και το κοινό θα κάθονται στο ίδιο ύψος και θα μοιράζονται το ίδιο ψυχικό κόστος στην θεατρική εμπειρία. Δημιουργεί την παράσταση “Κήπος Στάχτες / από το βελούδινο άλμπουμ του 20ου αιώνα”, που πρώτα παίζεται σε μια αίθουσα του εγκαταλειμμένου Παλαιού Αρσάκειου της Πάτρας κι αργότερα σ’ ένα έκθετο νεοκλασικό του Κολωνού. Έτσι του φανερώνεται μια θεατρική γλώσσα που δίνει πρόσωπο στο κοινό κι αρχίζει να δίνει παραστάσεις σε σπίτια, σε θαλάμους νοσοκομείων, σε φυλακές, σε αυλές εκκλησιών, σε ταράτσες πολυκατοικιών, σε εγκαταλειμμένα καταστήματα, στο δρόμο, πάντα σε μικρές επιφάνειες και σε περιορισμένο αριθμό θεατών. Φτάνει σε σημείο να κάνει θέατρο για έναν θεατή κάθε φορά, υποστηρίζοντας πως κάθε πρόσωπο αποτελεί από μόνο του ένα γεμάτο θέατρο. Εδώ πια η παράσταση αναδημιουργείται από τον θεατή που την βλέπει, χωρίς όμως να είναι διαδραστική. Αυτού του είδους η θεατρική εμπειρία φανερώνει πτυχές κοινωνικού και εφαρμοσμένου θεάτρου και παίρνει προεκτάσεις πολιτισμικής παρηγορητικής φροντίδας. Το 2014 εμπνέεται την δράση Επισκεπτήριο του Εθνικού Θεάτρου και μαζί με την Ιφιγένεια Γρίβα, ξεπερνούν τις 1000 παραστάσεις σε ασθενείς θεατές συνήθως τελικού σταδίου.

Από το 2012 διδάσκει στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, το μάθημα Κλόουν/Ένα μάθημα για την αποτυχία.
Είναι εξωτερικός συνεργάτης του τμήματος θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ και διδάσκει εφαρμοσμένο θέατρο.
Το 2018 εκδίδει το βιβλίο “Το εγχειρίδιο ενός καλού κλόουν”, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

 

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Μενεγάκη

Από νεαρή ηλικία ο Γιώργος Μενεγάκης άρχισε να καλλιεργεί την κλίση του στη μουσική συμμετέχοντας σε χορωδίες και μουσικά δρώμενα. Το 2006 ξεκίνησε να σπουδάζει ηλεκτρική κιθάρα στο εθνικό ωδείο Χαλανδρίου με καθηγητή τον Γρήγορη Καβρέτζο. Μετά συνέχισε τις σπουδές του παρακολουθώντας το επαγγελματικό πρόγραμμα στο ωδείο Lab (2012-2015) με κυρίους καθηγητές τον Γρηγόρη Ντάνη και Μπάμπη Τυρόπουλο και ειδίκευση στη soul funk και blues. Έκτοτε εργάζεται ως μουσικός υποστηρίζοντας τραγουδιστές, συμμετέχοντας σε διάφορα σχήματα και κάνοντας μαθήματα μουσικής.

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Μοναστηράκι

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 3 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Ναι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη