ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Local infection of the cosmopolitan: χθών και γαία/μαγειρείον vol. I

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

03 - 12 Μαΐου 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Οδός Απόλλωνος

Απόλλωνος 25, Αθήνα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η έκθεση “χθών και γαία/μαγειρείον vol. I” αποτελεί κομμάτι του “Local infection of the cosmopolitan”, του πρώτου εβδομαδιαίου Open street fair για το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας.

Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν έργα τέχνης σε απρόσμενους χώρους, μουσικά δρώμενα, περφόρμανς, αλλά και slam poetry, σε μια σπονδυλωτή περιήγηση στο αθηναϊκό Τρίγωνο.

 

“χθών και γαία/μαγειρείον vol. I”

Χθων και γαῖα ονομάζονται οι δύο αντιθετικές όψεις της γης: η χθών είναι ο κάτω κόσμος, κάτω από την επιφάνεια της γης, η γαῖα είναι η γη από την επιφάνεια προς τον ουρανό.

Αυτή η διαφορά μεταξύ της επιφάνειας και όλων αυτών που βρίσκονται επάνω και κάτω από αυτήν βρίσκεται σε μία λεπτή γραμμή. Ενώ η χθων, ο κάτω κόσμος φαίνεται να είναι σκοτεινός, χωρίς ζωή και άγνωστος, είναι αυτός ακριβώς ο κόσμος που θρέφει όλα αυτά τα αγαθά που βρίσκονται στην επιφάνεια, παράγει τις σοδιές και την ευημερία του κόσμου μας.

Επειδή οι άνθρωποι ζουν πάνω στη λεπτή γραμμή της επιφάνειας, αυτήν ακριβώς που χωρίζει, αλλά και ενώνει την ουράνια και την υπόγεια γη, τη ζωή και το θάνατο, το παρόν και το παρελθόν, μπορούν από τη σχέση αυτή, αλλά και την αντίφαση μεταξύ των δύο κόσμων να ορίσουν τις ενέργειές τους και να σχεδιάσουν το μέλλον.

Στην έκθεση «χθών και γαία» οι καλλιτέχνες πειραματίζονται στο μεταίχμιο αυτής της λεπτής γραμμής, μέσα σε έναν χώρο που προσομοιώνει αυτή την αντιφατική σχέση, σε ένα κτήριο που στέγαζε εργαστήρια εκκλησιαστικών σκευών και φέρει το βάρος εργαλείων και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε τελετουργίες.

 

Εγκαταστάσεις, performances, προβολές

“Τοπολογία/topology”
Επιμέλεια: ´Εκτορας Θεουλάκης.
Συμμετέχουν: Σπύρος Μπέτσης (performance), onecontinuouslab (Αλέξανδρος Κοντογεωργακόπουλος / Οδυσσέας Κλεισούρας), εγκατάσταση, Αριστομένης Θεοδωρόπουλος (ΦΕΥ), Sebastian Seixas.

the Krank, Δημήτρης Κοντοδήμος, Μαριλένα Κρανιώτη, Στράτος Στεριανός.

Φίλιππος Τσιτσόπουλος / Θάνος Σταθόπουλος (performance).

Academy of fine Arts Vienna, Studio Video and Video Installation.

 

Επιμέλεια: Lars Kollros.

Συμμετέχουν: Natalia Del Mar Kasik, Marzieh Emadi, Cosma Grosser, Elham Hadian, Sepideh Hassani, Ramina Jenabi, Dila Kaplan, Lars* Kollros, Allegra Kortlang, Arash Lorestani, Markus Maicher, Abigail Marcillo, Alma Moos Nuñez, Jennifer Posny, Sina Saadat, Luiza Spotorno, Julia Stakhorska, Amelie Sztatecsny.

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Σύνταγμα

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 6 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Όχι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη