ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ύμνος στη γυναίκα: Όλες οι Κλεοπάτρες και οι Βερενίκες θαυμαστές

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

26 Μαΐου 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνάσσος

Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας CORNUCOPIA διοργανώνει μία δράση με ιδιαίτερο συμβολισμό για τις γυναίκες, την προσπάθεια άρσης των ανισοτήτων και την ενδυνάμωση των μειονοτήτων σε κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Το θέμα είναι εντελώς επίκαιρο, ενάντια στη βία και στον αποκλεισμό που υφίστανται οι γυναίκες σήμερα παγκοσμίως και αποσκοπεί να «αγκαλιάσει» τις γυναίκες του κόσμου, να ενώσει τις φωνές και τις κραυγές τους, να υποστηρίξει και να προωθήσει τα δικαιώματά τους προς την εφησυχασμένη ανθρωπότητα του 21ου αιώνα.

Η δράση περιλαμβάνει ένα λογοτεχνικό αναλόγιο με κείμενα από την παγκόσμια ιστορία και λογοτεχνία, εμπνευσμένα από τον βίο και τα έργα σημαντικών γυναικείων μορφών. Ενδεικτικά θα ακουστούν αποσπάσματα για την Κλεοπάτρα, την Παναγία, την Υπατία, την Κασσιανή, την Ιωάννα της Λορένης, την Αικατερίνη τη Μεγάλη, την Μαντάμ Κιουρί, την αδελφή Τερέζα, την Γκόλντα Μεΐρ, την Ίντιρα Γκάντι, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, την Μαρία Κάλλας και την Μελίνα Μερκούρη, καθώς και φράσεις ή απόψεις τους.

Επίσης θα ακουστούν και αποσπάσματα έργων γραμμένων από γυναίκες συγγραφείς, όπως η Σαπφώ, η Μαργκερίτ Γιουσερνάρ, η Βιρτζίνια Γουλφ, η Μάργκαρετ Άτγουντ, η Μαργκερίτ Ντυράς, η Μπέτι Μαχμουντί, η Φωτεινή Τσαλίκογλου και η Ζυράννα Ζατέλη.

Το μουσικό αναλόγιο της δράσης θα συμπεριλάβει επιλεγμένα τραγούδια από το ελληνικό ρεπερτόριο που αναφέρονται στη γυναίκα ή είναι γραμμένα από γυναίκες.

Το video wall του μουσείου θα προβάλλει, με πρωτότυπο τρόπο, υλικό δανεισμένο από έργα τέχνης, κινηματογραφικές ταινίες, μπαλέτο, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, με εμβόλιμες συνεντεύξεις από σύγχρονες γυναίκες, διακεκριμένες στην κοινωνία, την πολιτική και την τέχνη αλλά και απλές, καθημερινές γυναίκες.

Επί σκηνής, στο μουσικό και λογοτεχνικό αυτό οδοιπορικό, θα βρίσκονται οι ερμηνευτές Ελένη Φιλίνη και Βαγγέλης Δούβαλης στο τραγούδι, ο πιανίστας-ακορντεονίστας Γιώργος Σχοινάς, ο βιολιστής Βασίλης Ραψανιώτης, οι αφηγητές Νταίζη Σεμπεκοπούλου και Γιώργος Κακαβάς.

Το βίντεο είναι δημιουργία του Κωνσταντίνου Καραγιάννη και η οπτικοακουστική κάλυψη του Αλέξη Γκίκα.

Με την υποστήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

 

Ώρα έναρξης: 19:30

Διάρκεια: 2 ώρες

Για την κάλυψη των θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Πανεπιστήμιο

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 4 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Ναι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη