ΕΚΔΗΛΩΣΗ

8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας

Ψυχαγωγία  -  Κινηματογράφος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

29 Μαΐου 2024

ΏΡΑ

21:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ινστιτούτο Θερβάντες

Σκουφά 31, Αθήνα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
FREE
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το 8ο FeCHA πραγματοποιείται στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival από τον Δήμο Αθηναίων.

Το πρόγραμμα του 8ου FeCHA περιλαμβάνει 17 ταινίες μεγάλου μήκους, αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla και μια επιλογή από τις καλύτερες ισπανόφωνες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών στο αγαπημένο τμήμα του Φεστιβάλ cortoFeCHA.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με την ταινία “Ομαδική Θεραπεία” (Bajo Terapia), παρουσία του σκηνοθέτη και παραγωγού της ταινίας Gerardo Herrero και της παραγωγού Mariela Besuievsky. Στην ταινία τρία παντρεμένα ζευγάρια υποβάλλονται σε μια ασυνήθιστη ομαδική ψυχοθεραπεία. Η ψυχολόγος τους, παρότι δεν είναι μαζί τους στην συνεδρία, τους έχει αφήσει φακέλους με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο θεατρικό έργο του Αργεντινού συγγραφέα Matías Del Federico, που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή το 2015, και έκτοτε έχει ανέβει σε περισσότερες από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι Herrero και Besuievsky ήταν παραγωγοί της βραβευμένης με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας “Το Μυστικό Στα Μάτια Της”, το 2010.

Το 8ο FeCHA θα ρίξει αυλαία με την ταινία “Ριζοσπαστικό” (Radical), του Christopher Zalla, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Sundance 2023. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός δασκάλου σε μια μεξικανική συνοριακή πόλη γεμάτη διαφθορά και βία, που δοκιμάζει μια ριζοσπαστική νέα μέθοδο διδασκαλίας για να ξεκλειδώσει την περιέργεια και τις δυνατότητες των μαθητών του, ίσως και την ευφυΐα τους.

 

Πρόγραμμα

 

Τετάρτη 29 Μαΐου | 21:00 – Αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Περού.

Ο Roberto Bonilla είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, που έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ταινίες animation και ταινίες μυθοπλασίας. Το κινηματογραφικό του έργο απεικονίζει την κινηματογραφία του Περού την περίοδο των δεκαετιών ’80 και ’90 και αποτελεί σημαντική συμβολή στην οπτικοακουστική κληρονομιά και την ιστορία του περουβιανού κινηματογράφου.

 

Είναι ο Αμαδόρ | 1979, 12 λεπτά

Στο ρυθμό του βιολιού και του cajón, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μέρος της ζωής του Αφρο-Περουβιανού μουσικού και χορευτή zapateado, Αμαδόρ Μπαγιουμπρόσιο, γνωστός στους φίλους του ως “Champita”.

 

Άγρια και γλυκιά καλαμιά | 1980, 13 λεπτά

Βασισμένο στην ποιητική αφήγηση «Hay Si, Santiago Paisi», του Cesar Calvo, ένας αρδευτής από τον περουβιανό βορρά σπέρνει τη άγρια καλαμιά και θερίζει την γλυκιά καλαμιά.

 

Lazeros | 1990, 10 λεπτά

Στο Ούκουπε του Τσικλάγιο, υπήρχε η συνήθεια των ιππέων (Lazeros) να βγαίνουν για να πιάσουν άγρια γαϊδούρια, που κατέβαιναν από τη χαράδρα των ορεινών περιοχών στις πεδιάδες, σε αναζήτηση φρέσκων βοσκοτόπων. Ο δάσκαλος Ουρίτα είναι υπεύθυνος για την κατασκευή των δερμάτινων λασών, στην ομάδα που διοικούν ο Χάιμε Ρίβας, ο καλύτερος Lazerote, και ο Σεγκούντο Ριβέρα, το πιο γρήγορο λάσο στον κόσμο.

 

Το τρίτο όνειρο | 1987, 10 λεπτά

Σε μια ερημική παραλία, δύο ευγενείς του 17ου αιώνα μονομαχούν για την τιμή μιας όμορφης γυναίκας του 20ού αιώνα.

 

Κατά την απαγόρευση | 1987, 9 λεπτά

Ταινία animation μικρού μήκους, που αφηγείται, σε κωμικό τόνο, τις περιπέτειες και κακοτοπιές ενός χαρακτήρα, που πυροβολείται κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία έχει επιβληθεί για να σταματήσει το κύμα βίας, που συγκλονίζει τη χώρα από την τρομοκρατική ομάδα “Φωτεινό Μονοπάτι”.

 

PM López | 1999, 16 λεπτά

Ταινία μικρού μήκους που, με μαύρο χιούμορ, απεικονίζει τη ζωή ως ριάλιτι.

 

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Σύνταγμα

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 9 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Ναι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη