ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Athens History Walks: Η μάχη στου Μακρυγιάννη

Υπαίθριες Δράσεις
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

18 Μαΐου 2024

ΏΡΑ

11:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ζάππειο Μέγαρο

Ζάππειο, Αθήνα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
FREE
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σε αυτόν τον περίπατο, που θα πραγματοποιήσει ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, θα ασχοληθούμε με μια από τις πιο σημαντικές μάχες των Δεκεμβριανών, αυτή των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.

Θα δούμε τον τρόπο υλοποίησής της από τον ΕΛΑΣ, την αγωνιώδη άμυνα των χωροφυλάκων, την καθοριστική επέμβαση των βρετανικών δυνάμεων και τις κινήσεις αντιπερισπασμού σε άλλα μέτωπα της μάχης, με στόχο τη χαλάρωση του ασφυκτικού κλοιού του ΕΛΑΣ γύρω από το στρατόπεδο της χωροφυλακής.

Οι βασικοί ιστορικοί σταθμοί του περιπάτου είναι:
• Νεκροί στους δρόμους της Πλάκας. Η επίθεση του ΕΛΑΣ στο κτίριο του Τμήματος Μεταγωγών της Χωροφυλακής.
• Βρετανικά τεθωρακισμένα στην Αμαλίας και ελασίτες στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μάχη στο κτίριο του Α΄ Σώματος Στρατού.
• “Η 23η (Βρετανική) Ταξιαρχία Αρμάτων Μάχης ενημερώθηκε, δεν μπορεί να αναλάβει δράση – όλοι δεσμευμένοι”. Η κατάληψη του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος (Πλάκας) από τον ΕΛΑΣ.
• 6 Δεκεμβρίου 1944, ώρα 5:45. Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη δέχεται επίθεση.
• “Ώρα 9η. Η πίεσις του εχθρού αυξάνει. Βαλλόμεθα συνεχώς εξ όλων των κατευθύνσεων”. Η δεύτερη επίθεση του ΕΛΑΣ στου Μακρυγιάννη.

Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσει προβολή και σχολιασμός σπάνιων φωτογραφιών από τις μάχες των Δεκεμβριανών στον κήπο του Ζαππείου.

Τόπος συνάντησης: είσοδος Ζαππείου Μεγάρου

Διάρκεια περιπάτου: περίπου 2,5 ώρες

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Σύνταγμα

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 6 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Όχι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη