ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ξενάγηση στην Οικία Κατακουζηνού

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

31 Μαΐου 2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ίδρυμα Αγγελου & Λητώς Κατακουζηνού

Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 4, Αθήνα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η οικία Κατακουζηνού ανοίγει τις πόρτες της για δύο ξεναγήσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Athens City Festival.

Οι επισκέπτες μπορούν να την επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στους χώρους της από την επιμελήτρια της οικίας Κατακουζηνού, τη μουσειολόγο Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου και άλλα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κατακουζηνού, καθώς και συνεργάτες.

 

Ώρα έναρξης: 18:00

Διάρκεια ξενάγησης: 90 λεπτά

Είσοδος μόνο κατόπιν κράτησης θέσης

 

Ίδρυμα Αγγελου & Λητώς Κατακουζηνού

Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού ανήκαν στην πνευματική ελίτ της εποχής τους, τη λεγόμενη γενιά του ‘30, και λειτουργούσαν ταυτόχρονα ως πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και ως εισηγητές των διεθνών τάσεων στην ελληνική πραγματικότητα.

Το διαμέρισμά τους στη λεωφόρο Αμαλίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του ‘30. Λειτουργούσε από το 1960, ως συνέχεια του πρώτης τους κατοικίας στην οδό Πινδάρου. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πολλοί επιφανείς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν φίλοι τους και τους επισκέπτονταν συχνά για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τη θέα και την παρέα. Στο στήσιμο του σπιτικού του το ζευγάρι προσπάθησε να ενσωματώσει όλα όσα αγαπούσε, όλα όσα αποτελούσαν πηγές έμπνευσης στην καθημερινότητά του.

Κυρίαρχα ήταν τα έργα τέχνης, σχεδόν όλα δώρα από φίλους όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γεώργιος Γουναρόπουλος, ο Σπύρος Βασιλείου, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Marc Chagall και δεκάδες άλλοι. Γλυπτά, βιβλία αλλά και ταπεινά αναμνηστικά, μαρτυρίες πολυκύμαντης ζωής, ολοκλήρωναν το γεμάτο ζεστασιά καταφύγιό τους.

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Σύνταγμα

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 3 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Όχι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη