ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ξενάγηση στο Νομισματικό Μουσείο

Εκθέσεις
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

23 Μαΐου 2024

ΏΡΑ

11:30

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Νομισματικό Μουσείο

Πανεπιστημίου 12, Αθήνα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
FREE
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Νομισματικό Μουσείο βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1834 και διαθέτει πάνω απο 600.000 νομίσματα, σφραγίδες, οβελούς, τάλαντα, σφραγιδόλιθους, σταθμία και ημιπολύτιμους λίθους από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη Ρώμη, το Βυζάντιο, τους πολιτισμούς της Ανατολής, τη μεσαιωνική και την σύγχρονη Ευρώπη, Αμερική και το νεότερο ελληνικό κράτος. Είναι το μοναδικό Νομισματικό Μουσείο στην Ελλάδα και από τα πιο σημαντικά παγκοσμίως.

Το Μουσείο στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον, την αλλοτινή κατοικία του Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν. Το κτήριο, έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ ολοκληρώθηκε το 1880 και αποτέλεσε σημείο αναφοράς της πνευματικής, επιστημονικής και κοσμικής ζωής της πόλης. To κτήριο συνδυάζει στοιχεία νεοκλασικισμού και Ιταλικής Αναγέννησης, ενώ η διακόσμηση εκφράζει τη λατρεία του Σλήμαν για την αρχαιότητα.

Στη μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζεται η ιστορία του νομίσματος στη διαχρονία από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο μέχρι τη σύγχρονη εποχή με εκθέματα για τις μεθόδους παραγωγής και ελέγχου της νομισματικής παραγωγής, το συμβολισμό των παραστάσεων, την αγοραστική αξία και τη νομισματική κυκλοφορία, τα ισχυρά διεθνή νομίσματα και την γεωπολιτική διάδοσή τους, όπως και τη σχέση των ανθρώπων με το χρήμα, αλλά και τα διαχρονικά οικονομικά φαινόμενα. Η συλλογή των μεταλλίων στην έκθεση προσφέρει πληροφορίες για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, ηγέτες, ιστορικά πρόσωπα, σημαντικά κτήρια και πόλεις από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τη μουσειολόγο Ελένη Νάκη.

Απαιτείται προκράτηση θέσης στο e-mail: nm@culture.gr (για το This is Athens – City Festival, υπόψιν Ελένης Νάκη)

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Σύνταγμα

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 4 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Όχι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη