ΕΚΔΗΛΩΣΗ

12ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ – Ημέρα 6

Ψυχαγωγία  -  Κινηματογράφος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

25 Μαΐου 2024

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 136, Αθήνα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η 12η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ είναι γεγονός.

Από τις 20 έως τις 25 Μαΐου, θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 61 ταινίες από 22 χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υποβλήθηκαν 1.250 συμμετοχές, από 100 χώρες.

Καλούνται και φέτος παλιοί, αλλά και νέοι φίλοι, να απολαύσουν εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες μία ευρεία θεματική γκάμα. που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές, κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ. με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.
Οι φετινές ταινίες είναι πρόσφατες δημιουργίες (από το 2019 και έπειτα) και θα μας ταξιδέψουν όχι μόνο σε τόπους ανασκαφών, όπως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Πέργαμο και τη Μεσοποταμία, τη Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν, την Ινδία… αλλά και στα Τρίκαλα. Ακόμα, θα μάθουμε για απαγορευμένες ερωτικές ιστορίες της αρχαιότητας, για τη Λίθινη Εποχή στη Σουηδία, τα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό μιας λίμνης στην Τουρκία, τα μυστικά του Λουδοβίκου του 14ου, τη ζωή των ιππέων στην προ-χριστιανική Σιβηρία, τους θρύλους του κάστρου της Μυτιλήνης και για πρώτη φορά μια γυναίκα της προϊστορικής εποχής, η Lady Sapiens θα μας “αφηγηθεί” την ιστορία της.

Ταινίες που φέρνουν την επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και τη Λαογραφίας, κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Μέσα από τις ταινίες παρακολουθούμε τα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας, την ακροβασία της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στην ψηφιακή και αναλογική τεκμηρίωση, τις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά και παραδόσεις που σιγά-σιγά χάνονται και αποτυπώνονται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.

 

Πρόγραμμα

Πρωινές Προβολές

10:00
Οι Γιορτές του Μητρικού Φαγητού (Ρύζι) | Ινδία, 2023, 26 λεπτά
Σκηνοθεσία: Nitesh Kumar – Παραγωγή: Horil Yadav
Ντοκιμαντέρ με θέμα την παλιά παράδοση της καλλιέργειας του ρυζιού. Υπάρχουν ακόμη πολλά χωριά στην περιοχή Hazaribagh, στο κρατίδιο Τζαρκχάντ της Ινδίας, όπου η καλλιέργεια των ορυζώνων γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εφάρμοζαν οι πρόγονοί τους πριν από 1.000 χρόνια.
Στην ταινία αυτή θα δούμε το ταξίδι διάρκειας εννέα μηνών ενός αγρότη, στο οποίο θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία καλλιέργειας ρυζιού, εορταστικές εκδηλώσεις, παραδόσεις έθιμα, καθώς και πτυχές του πολιτισμού, όπως τον τρόπο με τον οποίο οι λαϊκές γιορτές Karmapuja και Sohraipuja στο Τζαρκχάντ συνδέονται με την καλλιέργεια και τον μόχθο των αγροτών.

10:30
Η Δική μας Γη | Βραζιλία, 2023, 15 λεπτά
Σκηνοθεσία: Antonio Fargoni – Παραγωγή: Araweté Filmes
Μέσα από την καθημερινή ζωή μιας αγροτικής οικογένειας, οι προϊστορικοί δεινόσαυροι και το ενδιαφέρον για το αυτόχθονο παρελθόν, μας οδηγούν στη συνειδητοποίηση του εφήμερου χαρακτήρα των πάντων.

10:50
Ο Γανωματής | Τουρκία, 2023, 11 λεπτά
Σκηνοθεσία: Havva Okutan – Παραγωγή: Şefika Okutan, Mehmet Ali Aksoy
Ο Recep Öztekin, ζει στο Ελμαλί της Αττάλειας, συνεχίζοντας την οικογενειακή τέχνη του γανωματή. Μοιράζεται τις εμπειρίες του σχετικά με το πώς κατέκτησε την τέχνη που διδάχθηκε από τον παππού και τον πατέρα του, και πώς συνεχίζει να δουλεύει μέχρι σήμερα, παρόλο που το ενδιαφέρον για την λευκοσιδηρουργία έχει πλέον ατονήσει. Μας μιλάει για τα πλεονεκτήματα του οικογενειακού εργαστηρίου στο Ελμαλί, για το μέλλον της τέχνης του ενόψει της τεχνολογικής εξέλιξης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και για την απουσία ενός ανθρώπου να του κληροδοτήσει την τέχνη του.

11:00
Ο Τελευταίος Βυρσοδέψης | Ελλάδα, 2023, 15 λεπτά
Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Θοδωρής Σδρούλιας
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στο παρελθόν έως και σήμερα ακόμη ως επί το πλείστων στηρίχθηκε στις μικρές βιοτεχνίες. Η βυρσοδεψία και ειδικά τα εργαστήρια του δέρματος έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Σταδιακά, όπως δυστυχώς όλα τα παραδοσιακά επαγγέλματα, άρχισαν να χάνονται.
Επάγγελμα δύσκολο αλλά γοητευτικό, η επεξεργασία του δέρματος, από την στιγμή που μπαίνει στο εργαστήριο μέχρι που φθάνει στην παραγωγή του, γίνεται άκρως ενδιαφέρουσα.
Σήμερα, ακόμη και τώρα, κάποιοι ελάχιστοι έχουν απομείνει και συντηρούν αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα με πολύ κόπο. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες
Βυρσοδεψία είναι το επάγγελμα που κατεργάζεται δέρματα των ζώων με στόχο την παραγωγή επεξεργασμένου δέρματος, μέσα από μια σειρά από διαδικασίες διάρκειας περίπου δύο μηνών, μέχρι το δέρμα να πάρει την τελική του μορφή: αλάτισμα, πλύσιμο, στέγνωμα, βαφή, φινίρισμα, άπλωμα…
Από την αρχαιά εποχή η όλη διαδικασία ήταν παραδοσιακή και γινότανε με τα χέρια και με τα υλικά της φύσης, νερό, αλάτι, κοπριά, άμμος, κ.λπ. Μετά το 1840, στην πρώτη βιομηχανική επανάσταση, σταδιακά άρχισαν να μπαίνουν στη διαδικασία βαρέλας πλυσίματος, αποθηκευτικοί χώροι, νέα φυτικά υλικά και ούτω καθεξής. Μια διαδικασία που δεν υπέστη μεγάλες μεταβολές και έφθασε μέχρι τις ημέρες μας όπως είναι σήμερα.

11:30-14:30
Τα μικρά του ΑΓΩΝΑ

11:30
Νόστιμη Γη | Ελλάδα, 2021, 11 λεπτά
Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Νίκος Αναγνωστόπουλος – Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Στέλλα Κουφούδη – Διευθύντρια: Μαρία Μερτζανίδου – Παραγωγή: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους & Νεανικό Πλάνο
Μετά τον τους βαλκανικούς πολέμους του 1912 αλλά και ιδιαίτερα μετά τη μικρασιατική καταστροφή το 1922, ο ζωτικός χώρος της Μικράς Ασίας χάνεται για την Μυτιλήνη και η παραγωγή δεν βρίσκει δρόμο προς την διάθεσή της, έτσι πολλοί Πλωμαρίτες μεταναστεύουν στην Αμερική στην Αυστραλία και στην Αφρική. Αργότερα το 1950 μετά τον εμφύλιο πολλοί Πλωμαρίτες μεταναστεύουν στην Αυστραλία στη Νέα Ζηλανδία πολλοί στην Αμερική και πολύ περισσότεροι σε χώρες της Αφρικής.
Σήμερα στο Πλωμάρι ζουν μόνιμα πολλοί επαναπατρισθέντες επίγονοι της πρώτης και δεύτερης μετανάστευσης πολλοί Αλβανοί, Δανοί, Νορβηγοί, Ισραηλίτες, αλλά και Γάλλοι με ελληνική καταγωγή. Οι μαθητές της πέμπτης δημοτικού σχολείου του Πλωμαρίου αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια ταινία ντοκιμαντέρ, ψηλαφώντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης τους και να μιλήσουν για τις δικές τους ρίζες. Σήμερα στο Πλωμάρι διασταυρώνονται διαφορετικές κουλτούρες διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές γεύσεις, διαφορετικές μουσικές και παραδόσεις.

11:40
Τότε που Θάψαν τον Ερμή | Ελλάδα, 2023, 10 λεπτά
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Καλλιόπη Τριδήμα – Παραγωγή: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους & Νεανικό Πλάνο – Υπεύθυνοι Εργαστηρίου: Βασίλης Κοσμόπουλος & Πέτρος Κολοτούρος – Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Τάκης Γεωργακόπουλος, Ανδριάνα Μπόκιου & Αργυρώ Σαρρή – Διευθυντής: Δημήτριος Ρούγκας
Μαθητές και μαθήτριες της 3ης τάξης του Γυμνασίου Πελοπίου δημιουργούν ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για την απόκρυψη των αρχαιοτήτων του Μουσείου Ολυμπίας το 1940, καταγράφοντας ίχνη, μαρτυρίες αλλά και την περιπέτεια της κινηματογραφικής τους δημιουργίας…

11:50
Ο Τελευταίος Καραβομαραγκός | Ελλάδα, 2020, 10 λεπτά
Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Νίκος Αναγνωστόπουλος – Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Καλλιόπη Τριδήμα – Παραγωγή: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους & Νεανικό Πλάνο
Στο Πλωμάρι της Λέσβου, ο Δούκας, είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες δεξιοτέχνες της παραδοσιακής τέχνης κατασκευής καϊκιών. Ο φημισμένος καραβομαραγκός του Αιγαίου, δέχεται την επίσκεψη μιας ομάδας παιδιών, που επιθυμούν να ανακαλύψουν τα μυστικά και την ομορφιά αυτής της πανάρχαιας τέχνης, που σιγά-σιγά φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.

12:10
Το Φιλί | Γαλλία, 2023, 8 λεπτά
Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Ali Zare Ghanatnowi
Μια απαγορευμένη ιστορία αγάπης σε αρχαίο ανάγλυφο…

12:18 Ο Nομάδας Iππέας | Γερμανία, 2022, 4 λεπτά
Σκηνοθεσία: Sarah Gorf-Roloff – Παραγωγή: Karina Iwe
Έργο κινουμένων σχεδίων που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Chic! στο Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κέμνιτς στη Γερμανία. Συμπεριλαμβάνοντας μια παγωμένη μούμια από τη νότια Σιβηρία, ηλικίας άνω των 2.000 ετών, και παρουσιάζοντας αφηγήσεις και πληροφορίες για τα τατουάζ της, μεταδίδει στους επισκέπτες μια αρχαιολογική περιγραφή με ελκυστικό και γλαφυρό τρόπο.

12:25
Η Αντανάκλαση |ΗΠΑ, 2023, 2 λεπτά
Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Jared D. Weiss
Ένας σκύλος βρίσκει ένα κόκκαλο. Βασισμένο στον μύθο του Αισώπου “Ο σκύλος και η αντανάκλασή του”.

12:30
Ο Πυλώνας της Δύναμης | Μαλαισία, 2021, 8 λεπτά
Σκηνοθεσία: Aie Ibrahim – Παραγωγή: AI Entertainment, Creatvtoon Studio
Όταν οι άνθρωποι εκτιμούν τη ζωή στη φύση, όταν δείχνουν σεβασμό και μαθαίνουν από αυτήν, τότε η σχέση αγάπης μεταξύ της φύσης και των ανθρώπων μπορεί να ενδυναμωθεί.
Ο “Πυλώνας της δύναμης” είναι ένα μυθοπλαστικό αφήγημα για ένα παιδί της φυλής Ιμπάν στο αρχιπέλαγος του Βόρνεο, που αντλεί δύναμη από την πνευματική ενέργεια που του προσφέρει ο θεός του πολέμου, ο οποίος έρχεται από τον ουρανό ως αξιοσέβαστος θεός και αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της ανθρώπινης ζωής, των ζώων και της φύσης.

12:40
Ζώντας στο Αρκάιμ | Ρωσία, 2022, 8 λεπτά
Σκηνοθεσία: Vyacheslav Alekseenko – Παραγωγή: Alexandra Pigalova
Τι είναι το Αρκάιμ; Ένα αρχαιολογικό μνημείο της Εποχής του Χαλκού, ένα φυσικό καταφύγιο στα Νότια Ουράλια, ένας τόπος γεμάτος θρύλους ή ένας πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο; Το βίντεο κινουμένων σχεδίων θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και θα αφηγηθεί την ιστορία της κοιλάδας του Αρκάιμ από την Παλαιοζωική εποχή μέχρι σήμερα.
Ο Gennady Borisovich Zdanovich, ένας θρυλικός αρχαιολόγος, καθηγητής, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, που αποκάλυψε το Αρκάιμ στον κόσμο, μας οδηγεί μέσα από εκατομμύρια χρόνια ανθρώπινης ιστορίας. Μαζί με τον Gennady, ο θεατής θα ανατρέξει στις εποχές και τους πολιτισμούς που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον για χιλιάδες χρόνια στο έδαφος της κοιλάδας του Αρκάιμ.
Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Ζώντας στο Αρκάιμ» είναι μια ιστορία που αναδεικνύει τη σύνδεση των εποχών. Είναι μια ιστορία για τους ανθρώπους που έζησαν στον τόπο αυτό, πριν από χιλιάδες χρόνια, λάτρεψαν τους θεούς τους, εργάστηκαν και προσπάθησαν να κατανοήσουν τη θέση τους σε τούτη τη γη. Αυτή είναι η κοσμογονική ιστορία της δημιουργίας – όχι του κόσμου, αλλά της δικής μας, της σημερινής.

12:50
Ένα Όνειρο της Ιμέρας | Ιταλία, 2022, 5 λεπτά
Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Gianfrancesco Iacono
Σικελία: Ένας μάγος περιπλανιέται στην έρημη πεδιάδα όπου κάποτε βρισκόταν η αρχαία ελληνική αποικία της Ιμέρας. Η δύναμή του ζωντανεύει για λίγο τα ελληνικά πνεύματα. Μια ψευδαίσθηση ομορφιάς αντιπαραβάλλεται με την ερήμωση μιας περιοχής που προκαλεί η σύγχρονη κοινωνία.

12:55
Για Παιδιά.
Μεγαλώνοντας στην Aρχαία Ρώμη | Ιταλία, 2021, 5 λεπτά
Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Gianmarco D’ Agostino
Η ζωή των παιδιών στην αρχαία Ρώμη εξιστορείται μέσα από έργα τέχνης, καθώς και εικόνες και ήχους που τα έχουν εμπνεύσει.

13:00
Εξερευνώντας την Ελληνιστική Πέργαμο | Τουρκία, 2022, 5 λεπτά
Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Serdar Yılmaz
Ντοκιμαντέρ για την Πέργαμο, ένα από τα πρώτα βασίλεια του ελληνιστικού κόσμου και της Δυναστείας των Ατταλιδών που σχεδίασαν την πόλη σαν θεατρική σκηνή για να διοργανώνουν θρησκευτικές τελετές. Τα τελετουργικά αυτά βέβαια αναδιαμορφώθηκαν κατά την ελληνιστική εποχή προσαρμοζόμενα κάθε φορά στις μοναρχικές απαιτήσεις.

13:05
Η Συμφωνία των Κόμπων |Ιράν, 2023, 11 λεπτά
Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Hossein Ranjbar Shirazi
Η “Συμφωνία των Κόμπων” παρουσιάζει τα πανέμορφα στοιχεία της ιρανικής τέχνης των χειροποίητων χαλιών που είναι αναγνωρισμένη πια ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

13:30
Το Τελευταίο Ποίημα της Γιαρμούκ | Ιράν, 2023, 4 λεπτά
Σκηνοθεσία: Kioumars Mohammad Chenari – Παραγωγή: Morteza Shabani
Ένα κορίτσι από τη Συρία, διδάσκεται στην τάξη της ποίηση όταν ξαφνικά μια έκρηξη την εκσφενδονίζει στην γωνία της αίθουσας. Όταν ανακτά τις αισθήσεις της έρχεται αντιμέτωπη με μια οδυνηρή πραγματικότητα.

13:35
Η Αδελφότητα της Χτένας | Καναδάς, 2021, 8 λεπτά
Σκηνοθεσία: Atefeh Khademolreza – Παραγωγή: Du Zilan
Σε αυτό το μαγευτικό ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων, η Τσου δραπετεύει από έναν αναγκαστικό γάμο στο Σουντέ (Κίνα) και εντάσσεται στην Αδελφότητα της Χτένας, ένα δυναμικό κοινόβιο γυναικών ορκισμένων σε ζωή αγαμίας. Η “Αδελφότητα της Χτένας”, με ιστορία ενός αιώνα, ακολουθεί το ταξίδι της Τσου, της τελευταίας από τα μέλη της, καθώς βρίσκει τον δρόμο της προς την αιωνιότητα.

13:45
Μισώ τα Σύνορα | Ιράκ, 2023, 10 λεπτά
Αυτή η μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων αναφέρεται στη συνοριακή πολιτική (κανόνες μετανάστευσης) και τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο.

13:55
Μετά τον Θάνατο | Συρία, 2022, 11 λεπτά
Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Mahmoud Ahmed, Συμπαραγωγή: Fawzi Sheikho
Η ιστορία ενός άνδρα που επιστρέφει στην πόλη του μετά την ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS στην κουρδική πόλη Κομπάνι το 2014. Περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης και μαζεύει υπολείμματα όπλων και συντρίμμια πολέμου για να δημιουργήσει από αυτά καλλιτεχνικές μορφές και αγάλματα για να αποκαταστήσει τη φύση, να διαδώσει το πνεύμα της ελπίδας και μιας νέα ζωής.

14:15
Η Βαλίτσα| Ιράν, 2023, 15 λεπτά
Σκηνοθεσία: Saman Hosseinpuor, Ako Zandkarimi – Παραγωγή: Fariba Arab
Μακριά από την πατρίδα του, ένας Κούρδος πρόσφυγας… κατοικεί μέσα στη βαλίτσα του. Μέσα της, κουβαλάει και τις αναμνήσεις της οικογένειάς του. Όταν κάποιος του την κλέβει μέσα στο χάος που επικρατεί στο κέντρο της ξένης πόλης, χάνει το σπίτι του για δεύτερη φορά.

Απογευματινές Προβολές

16:45
Ιznik, το Βυθισμένο Αίνιγμα| Γαλλια, 2023, 84 λεπτά
Σκηνοθεσία: Pascal Guérin – Παραγωγή: Les Batelières Productions
Μετά την τυχαία ανακάλυψη βυζαντινής βασιλικής βυθισμένης στη λίμνη Ιζνίκ, κοντά την Κωνσταντινούπολη, από έναν Τούρκο αρχαιολόγο το 2014, μια διεθνής ομάδα Γάλλων, Τούρκων, Ελβετών και Αμερικανών ερευνητών επιχειρεί να ανασυνθέσει την ιστορία αυτής της μυστηριώδους βασιλικής. Γιατί βυθίστηκε; Ποια τραγική ιστορία κρύβεται στον πυθμένα της λίμνης; Τι θα μπορούσαν να αποκαλύψουν οι ανασκαφές; Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αυτά τα ερείπια εγείρουν ένθερμο και ενθουσιώδες ενδιαφέρον και αφορά το σημείο όπου εντοπίζονται, το σημερινό Ιζνίκ της Τουρκίας που κάποτε υπήρξε η αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Νίκαιας. Το γεγονός της ανακάλυψης μας μεταφέρει στον 4ο αιώνα μ.Χ., στα μύχια της οικοδόμησης του χριστιανισμού. Και, μέσα από μια αλληλουχία αιτιοτήτων, ερευνητές και ιστορικοί αποκαλύπτουν διαδοχικά τα μυστικά αυτού του χαμένου κόσμου.

18:20
Το Έργο της Αλεξανδρινής Νεκρόπολης | Αίγυπτος, 2023, 21 λεπτά
Σκηνοθέτης – Παραγωγός: Κυριάκος Σαββόπουλος
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συνοπτική παρουσίαση του Alexandrian Necropolis Project (2020-2023), που αφορούσε στην ανάδειξη του Ελληνιστικού Νεκροταφείου του Σάτμπυ στην Αλεξάνδρεια και υλοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας (est. 1893). Προβλήθηκε στην επίσημη τελετή των εγκαινίων του χώρου (8/5/2023), παρουσία εκπροσώπων του ελληνικού, αιγυπτιακού και κυπριακού κράτους, καθώς και πολλών άλλων χωρών.
Το 2020, η Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας ξεκίνησε ένα πολυδιάστατο έργο, με στόχο την εκ νέου διερεύνηση του εντυπωσιακού πλην σημαντικά κατεστραμμένου ελληνιστικού νεκροταφείου του Σάτμπυ, του αρχαιότερου χώρου της Αλεξάνδρειας (λειτουργούσε από το τέλος του 4ου αι. π.Χ.). Το έργο περιλάμβανε: 1) τη συντήρηση και αποκατάσταση του χώρου, 2) την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας, η οποία παρέμενε ως τότε ημιτελής, 3) την προστασία του χώρου από μελλοντική εισχώρηση χωμάτων και νερού, 4) την αναβάθμιση των σύγχρονων εγκαταστάσεων, 5) την ψηφιακή τεκμηρίωση του χώρου (παραγωγή τρισδιάστατου μοντέλου) και την εκπόνηση σύγχρονης μελέτης. Η ομάδα του έργου αποτελείται από επιστήμονες και αρχαιολόγους από την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Οξφόρδη και την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών). Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη.
Στο πλαίσιο της ανασκαφής, προέκυψαν πολλές ανακαλύψεις, μεταξύ των οποίων η αποκάλυψη της αρχικής μνημειακής εισόδου του κύριου ταφικού συγκροτήματος (Υπόγειο Α) και περισσότερα από 300 ευρήματα (ανθρώπινα λείψανα, κεραμικά, νομίσματα και γυάλινα αντικείμενα). Έκτοτε, έχουν ολοκληρωθεί: 1) η αποκατάσταση και συντήρηση των αρχαίων καταλοίπων, 2) η κατασκευή διαχωριστικών τοίχων και συστήματος αποστράγγισης για την προστασία των αρχαίων υπόγειων κατασκευών, 3) η κατασκευή Κέντρου Επισκεπτών για την προβολή μέσων και πληροφοριών, 4) η δημιουργία περιπατητικής διαδρομής με σήμανση γύρω από τον χώρο και η ανακαίνιση όλων των σύγχρονων κατασκευών. Τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου και αποκαταστημένου αρχαιολογικού χώρου πραγματοποιήθηκαν στις 8 Μαΐου 2023.

18:45
Ιστορίες μιας Νεκρόπολης| Ισπανία, 2022, 56 λεπτά
Σκηνοθεσία: Javier Trueba – Παραγωγή: Madrid Scientific Films
Η περιοχή Dra Abuel-Naga, κατέχει πολύ σημαντική θέση στην ιστορία της Αιγύπτου. Εκεί έχουν ταφεί οι βασιλείς της 17ης Δυναστείας, αλλά και ο πρώτος της 18ης, ανάμεσα στα 1600 και 1500 π.Χ. ώσπου η Χατσεψούτ εγκαινίασε την Κοιλάδα των Βασιλέων. Τη σημασία αυτής της νεκρόπολης επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι, από εκεί, πέρασε και ο Σαμπολιόν, που αποκρυπτογράφησε την ιερογλυφική γραφή και θεωρείται πατέρας της γαλλικής επιστημονικής αιγυπτιολογίας, μαζί με τον Ροζελίνι, πατέρα της ιταλικής αιγυπτιολογίας.

19:45
Η Ψυχή του Νησιού | Ιταλία, 2024, 51 λεπτά
Σκηνοθεσία: Lorenzo Daniele – Παραγωγή: Fine Art Produzioni
Μια ιστορία δίχως τέλος ή αρχή. Μια ιστορία που εξελίσσεται στη Σικελία, κατά μήκος ενός ποταμού, όπου η πέτρα έχει το χρώμα της Αίτνας, το νερό πάλλεται και οι σπηλιές είναι θεϊκές μήτρες. Εκεί όπου οι άνθρωποι απευθύνθηκαν στον Θεό και ζήτησαν προστασία, εκεί όπου αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους, εκεί όπου ζει κανείς και ανασκάπτει, εκεί όπου όσοι έρχονται μπορούν να νιώσουν το αληθινό νόημα του Νησιού και της Ψυχής του.
Είναι η ιστορία του Palikè, της γης των Σικελών.

20:45
Οι Νεάντερταλ στα Ίχνη μιας άλλης Ανθρωπότητας | Γαλλία, 2022, 53 λεπτά
Σκηνοθεσία: David Geoffroy – Παραγωγή: Cour-Jus Productions
Η τοποθεσία Λε Ροζέλ, κινδυνεύοντας από τη διάβρωση της θάλασσας και την υπερθέρμανση του πλανήτη, έχει να επιδείξει σπάνια κατάλοιπα της καθημερινής ζωής των κοινοτήτων Νεάντερταλ που κατοικούσαν σε αυτή τη συναρπαστική τοποθεσία στις ακτές της Νορμανδίας πριν από περίπου 80.000 χρόνια. Μέσα από αυτά τα εύθραυστα κατάλοιπα, οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως μια εκπληκτική συλλογή από σχεδόν 3.000 πατημασιές που είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη συλλογή προϊστορικών αποτυπωμάτων ποδιών στον κόσμο.
Με κάθε νέα ανακάλυψη, η αρχαιολογική έρευνα μας μεταφέρει σε ένα καθηλωτικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, ακολουθώντας τα ίχνη μιας προ πολλού εξαφανισμένης ανθρωπότητας.

21:45
Μεσοποταμία: Ανακαλύπτοντας εκ νέου τους Θησαυρούς του Ιράκ | Γαλλία, 2024, 52 λεπτά
Director: Olivier Julien – Producer: GEDEON Programmes
Μετά από 50 χρόνια απουσίας και στο πλαίσιο της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, η επιστροφή των αρχαιολόγων στις κυριότερες τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Ιράκ εγκαινιάζει νέα εποχή στην αρχαιολογία της Μεσοποταμίας. Τα τεχνικά μέσα και οι νέες προσεγγίσεις που διαθέτει αυτή η γενιά ερευνητών επιτρέπει τη διαμόρφωση νέων προσεγγίσεων όσον αφορά την ανάδυση και την ανάπτυξη των πρώτων πόλεων, ενώ παράλληλα καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση της κληρονομιάς του Ιράκ.

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 5 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Όχι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη