ΕΚΔΗΛΩΣΗ

12ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ – Τελετή Απονομών και Λήξης

Ψυχαγωγία  -  Κινηματογράφος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

26 Μαΐου 2024

ΏΡΑ

19:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας"

Ακαδημίας 59, Αθήνα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η 12η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ είναι γεγονός.

Από τις 20 έως τις 25 Μαΐου, θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 61 ταινίες από 22 χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υποβλήθηκαν 1.250 συμμετοχές, από 100 χώρες.

Καλούνται και φέτος παλιοί, αλλά και νέοι φίλοι, να απολαύσουν εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες μία ευρεία θεματική γκάμα. που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές, κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ. με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.
Οι φετινές ταινίες είναι πρόσφατες δημιουργίες (από το 2019 και έπειτα) και θα μας ταξιδέψουν όχι μόνο σε τόπους ανασκαφών, όπως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Πέργαμο και τη Μεσοποταμία, τη Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν, την Ινδία… αλλά και στα Τρίκαλα. Ακόμα, θα μάθουμε για απαγορευμένες ερωτικές ιστορίες της αρχαιότητας, για τη Λίθινη Εποχή στη Σουηδία, τα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό μιας λίμνης στην Τουρκία, τα μυστικά του Λουδοβίκου του 14ου, τη ζωή των ιππέων στην προ-χριστιανική Σιβηρία, τους θρύλους του κάστρου της Μυτιλήνης και για πρώτη φορά μια γυναίκα της προϊστορικής εποχής, η Lady Sapiens θα μας “αφηγηθεί” την ιστορία της.

Ταινίες που φέρνουν την επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και τη Λαογραφίας, κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Μέσα από τις ταινίες παρακολουθούμε τα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας, την ακροβασία της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στην ψηφιακή και αναλογική τεκμηρίωση, τις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά και παραδόσεις που σιγά-σιγά χάνονται και αποτυπώνονται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.

 

Πρόγραμμα

19:00
12η Τελετή Απονομής Βραβείων

20:00
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο
“Τι τους εκάμασι; Τι εγίνασι;” | Ελλάδα, 2024, 9 λεπτά
Παραγωγή: 4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης – Σενάριο: Μαρίνα Μήτρου – Σκηνοθεσία: Μαρίνα Μήτρου, Χάιδω Λειβαδίτου – Μουσική σύνθεση και Στίχοι τραγουδιού: Παυλίδης Γεώργιος – Ηθοποιοί οι μαθητές/τριες των τμημάτων Δ1 και Στ1 – Υπεύθυνος της δράσης: Γκουρνέλης Παύλος

50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αυτοί που χάθηκαν ακόμη αγνοούνται! 50 χρόνια από τότε, οι οικογένειες ακόμη αναζητούν απεγνωσμένα μια απάντηση! Εδώ και 50 χρόνια, οι ψυχές των αγνοουμένων ζητούν ανάπαυση!
Η ταινία απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό: Κύπρος – Ελλάδα- Ομογένεια εκπαιδευτικές γέφυρες στην κατηγορία ταινία μυθοπλασίας

20:30
Συναυλία Γιώργου Νταλάρα

 

Είσοδος ελεύθερη με έκδοση δελτίου εισόδου

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Πανεπιστήμιο

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 5 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Όχι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη