ΕΚΔΗΛΩΣΗ

12ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ – Ημέρα 1

Ψυχαγωγία  -  Κινηματογράφος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

20 Μαΐου 2024

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλου Αλεξάνδρου 136, Αθήνα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η 12η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ είναι γεγονός.

Από τις 20 έως τις 25 Μαΐου, θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 61 ταινίες από 22 χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υποβλήθηκαν 1.250 συμμετοχές, από 100 χώρες.

Καλούνται και φέτος παλιοί, αλλά και νέοι φίλοι, να απολαύσουν εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες μία ευρεία θεματική γκάμα. που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές, κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ. με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.
Οι φετινές ταινίες είναι πρόσφατες δημιουργίες (από το 2019 και έπειτα) και θα μας ταξιδέψουν όχι μόνο σε τόπους ανασκαφών, όπως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Πέργαμο και τη Μεσοποταμία, τη Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν, την Ινδία… αλλά και στα Τρίκαλα. Ακόμα, θα μάθουμε για απαγορευμένες ερωτικές ιστορίες της αρχαιότητας, για τη Λίθινη Εποχή στη Σουηδία, τα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό μιας λίμνης στην Τουρκία, τα μυστικά του Λουδοβίκου του 14ου, τη ζωή των ιππέων στην προ-χριστιανική Σιβηρία, τους θρύλους του κάστρου της Μυτιλήνης και για πρώτη φορά μια γυναίκα της προϊστορικής εποχής, η Lady Sapiens θα μας “αφηγηθεί” την ιστορία της.

Ταινίες που φέρνουν την επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και τη Λαογραφίας, κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Μέσα από τις ταινίες παρακολουθούμε τα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας, την ακροβασία της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στην ψηφιακή και αναλογική τεκμηρίωση, τις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά και παραδόσεις που σιγά-σιγά χάνονται και αποτυπώνονται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.

 

Πρόγραμμα

17:30
Μετάλλων Τόποι: Σταυροδρόμια Πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο | Ελλάδα, 2023, 55 λεπτά
Σκηνοθεσία: Ιωάννης Σκοπετέας – Παραγωγή: Eφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Υπουργείο Πολιτισμού
Ο πολιτισμός των μεταλλείων και των μετάλλων, ιδίως του χαλκού, στη 2η και 3η χιλιετία π.Χ. στην ανατολική Μεσόγειο. Και ο πολιτισμός των μεταλλείων του 20ού αιώνα που εκμεταλλεύτηκαν τις τοποθεσίες των αρχαίων μεταλλείων ως τη δεκαετία του 1970 που έκλεισαν. Τι έχει απομείνει σήμερα από τα αρχαία και τα σύγχρονα μεταλλεία;
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, ο Δήμος Σίφνου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Κοινότητα Ασγάτας της Κύπρου δημιούργησαν 11 νέα περιπατητικά μονοπάτια πάνω στη λεπτή γραμμή που ενώνει το παρελθόν των αρχαίων μεταλλείων με το σήμερα Μας καλούν να τα περπατήσουμε στην Ασγάτα της Κύπρου και στις Δυτικές Κυκλάδες – στη Σίφνο, τη Σέριφο και την Κύθνο. Η ταινία παρουσιάζει αυτές τις διαδρομές, τα αρχαιολογικά ευρήματα πάνω στις οποίες βασίστηκαν και τους ερευνητές που εργάστηκαν χρόνια ολόκληρα για να τις χαράξουν.

18:30
Ocean One K, Αποστολή στην Άβυσσο | Γαλλία, 2023, 52 λεπτά
Σκηνοθεσία: Mathieu Pradinaud – Παραγωγή: Gedeon Programmes
Director: Mathieu Pradinaud – Producer: Gedeon Programmes
Για τους αρχαιολόγους, το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο βρίσκεται κάτω από το νερό. Ωστόσο, η εξερεύνηση των ναυαγίων αποτελεί τεράστια πρόκληση: είναι αδύνατο να καταδυθεί κανείς σε μεγάλα βάθη και να πραγματοποιήσει ανασκαφές.
Όμως μια νέα εποχή στην αρχαιολογική κατάκτηση της αβύσσου έχει ξεκινήσει με το Ocean One K, (ένα ανθρωποειδές ρομπότ – αρχαιολόγο), που είναι ικανό να εξερευνά τους βυθούς και να πραγματοποιεί ανασκαφές σύμφωνα με τους κανόνες του κλάδου.
Το Ocean One K, αποστολή στην άβυσσο, είναι αληθινή ταινία δράσης που αφηγείται την ιστορία μιας απίστευτης επιστημονικής και ανθρώπινης περιπέτειας.

19:30
Lady Sapiens | Γαλλία , 2020, 52 λεπτά
Σκηνοθεσία: Thomas Cirotteau – Παραγωγή: France Televisions Distribution
Ποιες ήταν οι γυναίκες της προϊστορίας; Τι ρόλο έπαιζαν στις κοινωνίες και τις οικογένειές τους; Το ντοκιμαντέρ, ακολουθεί τα χνάρια των προϊστορικών γυναικών και εξετάζει, μαζί με επιστήμονες, τις τελευταίες ανακαλύψεις πάνω σε αυτό το θέμα, σχολιάζοντας τις ενίοτε αντικρουόμενες απόψεις των ερευνητών, οι οποίες αντικατοπτρίζουν ένα υπό εξέλιξη επιστημονικό πεδίο που αμφισβητεί τα δεδομένα διαρκώς. Η Lady Sapiens μπορεί για πρώτη φορά να «αφηγηθεί» τη δική της ιστορία

20:30
Κυκλικά Κτίσματα – Ένα Μυστήριο 7.000 Ετών | Πολωνία, 2021, 54 λεπτά
Σκηνοθεσία: Krzysztof Paluszyński – Παραγωγή: Andrzej Paluszyński, PFS PalFilmStudio
Αυτό το μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, μια ιστορία: ένα ταξίδι στα εδάφη της χώρας μας και της Ευρώπης σχεδόν 7.000 χρόνια πίσω στο παρελθόν. Χάρη στις υπαίθριες τοποθεσίες, τη σκηνογραφία, τους ενσαρκωτές, τα τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια και τα εστιασμένα με ακρίβεια καρέ, βλέπουμε έναν κόσμο που έχει πάψει να υπάρχει προ πολλού. Η ταινία βασίζεται στα ελάχιστα αναγνωρίσιμα και μελετημένα κυκλικά κτίσματα (roundel), που αποτελούν τα παλαιότερα δείγματα μνημειακής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, τα οποία χρονολογούνται εδώ και 7.000 χρόνια. Αυτές οι κυκλικές κατασκευές από ξύλο και χώμα με διάμετρο που ξεπερνά κατά πολλές δεκάδες τα 100 μέτρα κατασκευάζονταν με τη χρήση απλών εργαλείων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Lech Czerniak, τα κυκλικά κτίσματα ήταν ένας νέος κοινωνικός θεσμός στην Κεντρική Ευρώπη, που αντανακλούσε τον σχηματισμό μιας νέας κοινωνικής τάξης μετά την κατάρρευση του πολιτισμού των πρώτων γεωργών στις αρχές της 5ης χιλιετίας π.Χ. Η ταινία παρουσιάζει και άλλες θεαματικές και σχεδόν άγνωστες πτυχές του αρχαίου παρελθόντος των εδαφών της σημερινής Πολωνίας.

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός

Απόσταση από μετρό μέχρι event: 5 λεπτά με τα πόδια

Πρόσβαση για ΑΜΕΑ Ναι

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Δείτε την τοποθεσία στον χάρτη